Terug
Port Said via Kreta naar Poros Griekenland

2007-05-07

We zijn in de Med! YES! Koud,hé!
2007-05-7 tot 24

We hebben echt zin om snel die 500nm te maken, alleen de wind was teveel in de zak! Motor aan, motor uit, overstag, wind zoeken, een beetje wind, veel wind en dan de wind viel weer helemaal weg. De windrichting van NW naar NNW dan weer NW en dat weerspatroon bleef tot net voor Kreta.
Het bleek dat we tussen de Lage drukgebieden heen zeilden.
Het houdt ons alert dat we een olieplatform op 10nm passeren, wat een lichten!
In het logboek:
2007-05-08 09.30 tot 10.00
Een vogeltje kwam, middenin op zee terwijl de zee spiegelglad was, aangevlogen met een hele grote libelle in zijn bek, heeft het hele beestje opgepeuzeld terwijl hij/zij op de zeereling zat! . Een prachtig gekleurd vogeltje- turqoise, groenig, okergeel-zwarte eyeliner, witte wenkbrauwtjes, kastanje gekleurd koppie en een donkergroene staart- dus zal het wel een mannetje zijn geweest! Z’n veertjes gefatsoeneerd en z’n snaveltje schoongemaakt /aangescherpt. Zijn startpenveer hielp hem om op de zeereling te blijven zitten. En toen vloog hij weg!
16.30
Een zwaluwtje vloog in en uit, even rusten, weer naar buiten. Waar blijft manlief? Even later scheerden ze samen over het water, vrouwlief weer naar binnen. Eindelijk na 2 uur kwam hij ook naar binnen vliegen......en waar is zij nu weer? Even later vloog hij weer naar buiten....
‘De wind was inmiddels behoorlijk aangewakkerd, we zeilen achter een front....na 3 uur was de wind er weer uit. Niet helemaal opeens draaide de wind en waaide het dik 25 kn. Een paar uur later is de wind op.’
We waren het zwaluwtje helemaal vergeten, we dachten dat ze ook was weggevlogen, samen met haar mannetje. Ze lag zielig in een hoekje. Haar mannetje had al afscheid van haar genomen want die hebben we niet meer gezien. In een handdoek het zwaluwtje naar buiten gebracht, schudde zwakjes haar vleugeltjes uit en vloog aarzelend weg en............. in de verte vond ze haar zwaluwengrafje.

Het begon zowaar weer lekker te waaien toen we bovenlangs Kreta zeilden en om 10.00 op 10 mei meerden we Boléro volgens de Med methode- anker laten vallen dan langszaam achteruit varen en twee landvasten aan de wal- aan de kade voor Heraklion, een leuk oud Venitiaans stadje.

Het was even wennen, die drukte maar dat went snel. Opeens valt het ons op dat we geen hoofddoekjes en gesluierde vrouwen meer zien maar opgeduwd borsten zoals Ed dat verwoordt! En geen gejammer uit de moskeeën meer m.a.w. we zijn niet meer in een moslimgemeenschap! Toch wel een verademing. In de westerse wereld zijn we!
Ed heeft zich te goed gedaan aan een heerlijk ijsje....5 euro! Daar zullen we aan moeten wennen!
Later op de dag heerlijk ouzo zitten slempen in zo'n gezellig grieks restaurantje en heerlijk tapas erbij gegeten.
Vriendelijke mensen en een prachtig groen eiland! Hier zouden we wel kunnen wonen!
Na een paar heerlijke dagen op Kreta, gaan we daghoppend via de Nisos Thira eilandjes waaronder Santorini, naar Poros. We zeilen langs verlaten strandjes en liggen in verlaten baaitjes, genieten volop van de stilte om ons heen!
Opeens gaat het brandalarm in de machinekamer af... geur van verbrande suiker! Geen creme brulée op het menu! Snel had Ed het gevonden, een derde zwart draadje van de alternator hing los, ergens tegenaan gelegen/gehangen en contact gemaakt...verholpen en weg was de geur! Even later brak de motorriem...is de Wet van Murphy aan de gang?
We hebben nog een bosje riemen en de goede zit er bij!
Zeilend lopen we op 17 april om 15.00 de baai bij Poros binnen. Voor ons allebei een heel speciaal bijzonder gevoel. Samen waren wij hier al eerder en los van elkaar, in ons verleden ook...... veel herinneringen komen boven drijven! Met een blij gevoel laten we het anker op een mooi plekje tussen het vaste land en het eiland Poros vallen.
We blijven een week en genieten van de Griekse gastvrij en van de ‘oude’ vrienden!