Terug
Onze 8-daagse trip in Egypte

2007-04-21

Onze 8-daagse vakantie trip in Egypte
21 t/m 28-04-2007

Onze “Egypt” vakantie......heerlijk! Met Debby en Terry, twee andere zeilers, een compleet arrangement geboekt.
Genoten van de bus, trein, vliegtuig en cruiseboot. De tocht over de Nijl was prachtig.De tijd heeft daar echt stil gestaan...zo stelde ik de bijbelverhalen voor...we hebben zelfs Mozes voorbij zien drijven weiliswaar iets van deze tijd.......in een kartonnen doos. De kooplui in kleine bootjes zwermden rondom de cruiseschepen, gooiden gewoon hun handelswaar omhoog, doe maar een bod en je had het! Een schitterend schouwspel om te zien!
De tempels vonden we erg imposant en heel boeiend, wat een bijgelovige mensen waren dat vroeger.
Abu Simbel vond ik heel indrukwekkend zo aan het Nassermeer. Volgende keer wil ik wel met een boot over dat meer varen en op die manier tempels bezoeken. Van zo'n cruiseschip moet je je niet zoveel bij voorstellen, een soort schoenendoos met een poedelbadje op het middendek. Het eten was prima en de kamers lekker schoon. Bij Aswana hebben we in een Feluca gezeild, Ed ook aan de zware helmstok, erg indrukwekkend en leuk.
Aswana is een leuke stad, aan het einde van de Nijl, met gewiekste handelslui! Debby en ik lopen te winkelen en genieten van alle kruiderijen en andere lekkernijen. Zij wilde wat kopen, onderhandelen....nee, te duur! Bij de volgende, weer hetzelfde liedje. Op de terugweg bij die aardige man gestopt maar hij was de straat aan het schoonspuiten. Geef maar de waterslang want u heeft een klant! Zo gezegd, zo gedaan, Stond zo’n blanke vrouw met dat witte haar de straat schoon te spuiten en hij zijn klant te helpen. Wat hebben wij een plezier gehad, we hadden wel tien keer verkering kunnen hebben met één van die jonge knullen! We voelden ons weer helemaal vrouw of was het om de portemonnee, ik wil het niet weten!
Met de trein naar Cairo.....dat was te doen, alleen de toilets...jakkiejakkiebak! Dat bezoek heb ik overgeslagen, voor 1x wilde ik een jongetje zijn!
De stad was heel druk dat zijn we niet meer gewend natuurlijk. We hadden een schitterend hotel vlakbij de Giza Piramids, het Oberoi Mina Hotel. Het hoofdgebouw ziet er van binnen fantastisch uit, koloniale stijl.
De kamelen bij de Piramides mochten we niet aan hun voetjes voelen, ze zagen er wel heel zacht uit! Net zo zacht, denk ik, als het zand wat iedere dag in de boot dwarrellen; Woestijnzand, net poeder maar een crime voor het houtwerk want in vernissen, heb ik nu geen zin!
Tijdens onze reis hebben we drie verschillende gidsen gehad wat het heel boeiend maakte want in zo'n korte tijd er alles over te lezen, is niet te doen.
De eerste, een dame bracht het heel boeiend, we hingen aan haar lippen. De eerste mannelijke gids was hmmm en de tweede gids, Mina viel helemaal in Ed zijn pulletje en was net een lawaaipapegaai, waar we wel erg om moesten lachen.
Veel egyptische woorden geleerd en het egyptisch museum was extra boeiend op de manier waarop hij de geschiedenis vertelde met de nodige humor er tussendoor. Waarom staat die God met z’n rechter voet naar voren terwijl alle Goden met een linker voet staan afgebeeld.......niemand wist het......ehhuh omdat hij die dag met z’n verkeerde been uit bed gestapt is of de beeldhouwer had z’n dag niet!
Later werden we op de bazaar/lokale markt gedropt.
De Egyptische marktkooplui zijn schameloos........
Ed en Mina gingen op een terrasje zitten en wij kregen de waarschuwing mee: Het eerste bod, 10% van de vraagprijs moest zijn en in de buurt blijven want zodra ze weten dat je zonder gids rondloopt dan komen de mannen als vliegen op je af. En dat hadden we all een keer in Aswana meegemaakt.
Natuurlijk ontdekten we iets wat we echt wilden kopen. Mooie hammer-stone potten met godenhoofden, echt heel mooi. We werden gefetteerd met een kopje muntthee en een klein kadootje. Nee, het was door zijn vader ambachtelijk gemaakt, echt met de hand gemaakt. Ja, erg mooi! Maar ik wil het eerst met mijn man bespreken en het laten zien trouwens ik heb niet genoeg geld bij me. Liepen de winkel uit met een gillende kerel achter ons aan die moord en brand gilde. Wij geneerden ons dood. Ik koop niets meer bij die man! Debby vroeg aan me; Wil je het echt niet meer? Vind je het erg dat ik het koop? Nee, hoor! Weer terug de winkel in.
We boden 1/3 van de prijs want 10% bieden, zou een belediging kunnen zijn. Zo gezegd, zo gedaan. De verkoper keek met een gezicht van oude lappen........okay, take it or leave it! In de auto op de terugweg vroeg Mina: En nog wat gekocht? En wij vertelden het hele verhaal. Laat eens kijken? Hij pakte één van de potten en beet er in.....een dikke kras en eronder zat plastic! Mina: Wij noemen dat ‘souvenierproef’, zo controleer je of het echt is!
Oh, we rijden wel even langs mijn broer die heeft een souvenierswinkel, een beetje schoenenpoets erop en niemand ziet het! Zo los je dat op!
Nee,we gaan niet mee naar binnen! Dus wel.....en Debby kwam met een mooie gouden ketting weer naar buiten!
‘s Avonds werd er aan tafel natuurlijk over onze winkelavontuur uitgebreid gesproken en gelachen!

Op de terugweg naar El Gouna bij een Carrefour gestopt, zat in het arrangement!:) Wat een contrast met de winkels in de stad......dat moet je gezien hebben want je geloofd het niet, wat een rotzooi en simpele behuizingen.Ze gooien gewoon de vuilnis uit het raam, ook vanuit de flats, en de boeren gooien dat vuil inclusief de plasticzakken over de net ingezaaide bedden!
De meeste Egyptenaren vooral de handelslui zijn DRAMA-actors! Dat wil je niet weten wat die uithalen om wat te verkopen en liegen dat ze kunnen, ongelofelijk!