Terug
Spannende momenten tijdens het traject Malediven naar Djibouti

2007-03-02

Spannende momenten tijdens het traject Malediven naar Djibouti
2007-03-02 tot 14

Het traject bestaat bekend als de ‘Pirate Alley’. De Golf van Aden tot aan Aden en Djiboutie.
Inmiddels hebben we de eerste helft erop zitten en tot nu toe alles gezeild. Best even wat anders met nu een knik in de schoot en de oversteek Phuket/Malediven alles ruime wind m.a.w. het is veel vermoeiender en vraagt ook veel meer van de boot en de bemanning.
Op het ogenblik is de wind wat geluwd en zeilen we heel relaxed dus dat is weer genieten. Ed is nu wat klusjes aan het doen o.a. bilgepomp maken.De handpomp en de electrische hielden er mee op, gelukkig zijn er nog meer pompen a/b.
Gisteren, op 600 nmijl van de Maladiven, het volgende, even giga geschrokken.... er kwam water in de bilge en best veel....lekt de ankerkluis? Nee!... de voorpunt leeggehaald terwijl we dik 9kn sog gingen...alle zakken kleddernat incl. de lijnen, die ed nog in langkawi allemaal met zoet water gespoeld had dus nu weer zout!
Gelukkig zag hij meteen wat het was.....uit een slangetje, gulpte het water naar buiten...waar komt dat nu vandaan? Car, even je duim erop dan ga ik een stopje halen. Ik hield het omhoog en toen kwam er geen water meer uit dus het was iets wat betrekking heeft met de communicerende vaten ;). Ed kwam terug en ik vertelde hem wat ik net ontdekt had...aaah dan is dat slangetje van het buisje afgesprongen waar het water van de kotterstag door afgevoerd wordt. Het klemmetje om het slangetje goed strak aangedraaid en dat had een groot probleem, op 4000 meter diepte, kunnen zijn en in no time verholpen! Opgelucht haalden we adem...over de eventueele 'wat had kunnen gebeuren' hebben we het niet meer. De rode kool,gebakken aardappelen met rosbief smaakte extra lekker.......En Boléro vertrok geen krimp, ze zeilde nog steeds 9kn of soms meer met zo nu en dan een dikke golf over het voordek en zelfs eentje in de kuip, hoe onstuimig is de zee! Het is weer goed geaan! Geen zorgen voor morgen! ;)
Onze pos.is nu 11 47.597 N 59 04.456 E
Nog ongeveer 900nm naar Aden te gaan.
Veel vissersboten van nabij en een heel groot schip op de horizon gezien. Ed heeft er tijdens zijn wacht er een aantal omzeild en eentje daarvan kwam recht op hem af dus de yankee helemaal uit, opgeloefd en op die manier snelheid gemaakt want het waaide op dat moment nog 18 tot 20kn ww. Daarna weer terug op koers en de vissers hadden het voor het nazien. Wrschlk weer de nieuwsgierigheid of te druk bezig met het binnenhalen van de netten zoals ed dat vanmorgen vroeg zag....
30 man op het voorschip toen er weer een vissersschip bijna op onze koerslijn lag! De wind bij ons kwam meer vanuit het N dan NE en nu is ze enne rond 13kn..de gripfiles kloppen weer!
Nu bij de ingang van de golf van Aden en komt er wat grote scheepvaart, we zijn dus niet echt alleen.....
Nog 1030 mijl naar Djiboutie want zo had de schipper beslist, het voelde voor hem niet goed om naar Aden te gaan dus verlegden we iets de koers.........
Hé,hé wat is het vanmiddag, net voor de lunch, hard zwoegen geweest. De spi wilden we zetten omdat er nu heel weinig wind is, natuurlijk niet gehesen vanachter de yankee dus helemaal om de kotterstag heen, ed in de mast gehesen -zwaaien en zwieren-het bovenste gedeelte lukte om die los te wikkelen maar toen zat het halverwege nog vast, ed heeft vast morgen blauwe binnenkantdijen toen de stag losgehaald waar natuurlijk het kotterzeil nog aangehaakt was, leuvers zwaar gecorredeerd...toch was dit de handigste manier zodoende konden we de stag door de knoop heen trekken. Spi weer in de zak, alles opgeruimd, gelunchd en daarna dik een uur bezig geweest om de spi weer opnieuw te vouwen.Leuk hé.....zeilen!
Na de nodige liters water gedronken te hebben, zijn we weer helemaal bijgekomen. Ed doet nu z'n dutje want we kregen een inmarsat bericht dat onze Jongert, die een dag voor ons ligt, 14 vissersboten gespot had.....
Ed las net dat het beter is om op cockpit hoogte een wit licht te voeren dan denken ze dat je een vissersschip bent ;) Een goede suggestie, vind ik.Komt er beroepsvaart dan snel je side lights aan. Alleen niet leuk om te lezen dat in het weekend de meeste kans op piratenrij is en dan varen we daar net. De wind is ook niet bijzonder dus vraag ik m'n engeltje om hulp! We gaan ons er niet druk om maken en......ed heeft een schitterende buis aan boord gevonden waar hij de septers mee rechtmaakt ( een krijgertje van frans/de albatros :), klaargelegd daar kan mooi een vuurpijl in voor het geval dat....,een soort ‘rocket launcher’ nu dus.
Bij de waterpomp van de motor ontdekte ed een lekkage, de drijfriem schuurde er tegenaan nadat hij die gisteren had aangespannen omdat hij een nw bout onder de dynamo had vervangen -:) De mannen van Zainol hadden die allemaal vervangen maar het Langkawies metaal is blijkbaar niet zo sterk, het was gewoon doormidden- gebroken en gelukkig had hij nog een reserve die hij nb bijna al had weggegooid! Gelukkig dat je zo nu en dan olie moet bijvullen dan zie je dit soort dingen;)
Ed is nu aan het sleutelen en dat gaat gewoon weer lukken. Ja, wij zijn echt een zeilboot want die Jongert is al zover uitgelopen op z’n motor. De vooruitzichten voor wat meer wind zijn niet echt om over naar huis te schrijven. Gelukkig hebben we nu een heel klein beetje stroom mee want sinds we de golf ingekomen zijn stond de stroom fiks tegen.
Wat gebeurde er vanmiddag rond 15.00?
Wij lagen net lekker te luieren toen ed opstond om rond te kijken en riep: aankleden! M'n kledingsetje lag al klaar,alles lang ;)
Kwam er achterop ons schip, een grote longtailboot aangeraced met een aantal grote jongens erin. Ed had inmiddels zijn donkere met bijbehorend piraten setje aan.
In eerste instantie schrik je wel even.....zij maakten drinkbewegingen en riepen herhaaldelijk: beer and cigarettes! Ed in de weer met die buis, wel met een handdoek erover, tonnetje met vuurpijlen bij de hand. Car haal die knuppel nog even, ook met een handdoek erover. No fear, no fear: riep één van die mannen en de andere lachten ons zeer vriendelijk toe. Ik maakte continue de Boeddhistische waai-twee handen tegen elkaar- en vooral heel nederig kijken en een beetje het hoofd gebogen.
We,no smokers....okay....no fear,no fear en weg waren ze weer. Grote jerrycans en een grote kist in de boot met er achter een 50pk yahama! En ze stoven richting Soqutra, een eilandje voor de kust van Somalië. Een paar uur later zagen we door de verrekijker, op een andere positie, een visserboot varen met drie longtailers achter de boot gebonden, die worden natuurlijk ingezet om de netten binnen te halen.
Zitten we later nog even erover na te praten.....We hadden toch wel sigaretten kunnen geven want we hebben tig sloffen a/b......dan krijg je ze iedere keer achter je aan, reageert Ed. Ik weet het niet. Het is wel zo dat ze onderling contact hebben via de vhf. Wat is wijsheid? Je intuitie en je hart volgen of je nuchtere verstand?!
Waarom klussen in schemering? Dan wordt er meestal aanboord gegeten en zien ze ons niet dobberen want onze positie is nu N 13gr 39’67 E 51gr 58’31 en het is inmiddels 11mrt.
Weer water in de bielspomp of is het olie?
Het lek is in ieder geval boven water, het was uiteindelijk toch de waterpomp zelf dus ed heeft er een nw ingezet en het werkt!!! Wat gebeurt,begint het te waaien(15 tot 18kn ww), wat niet voorspeld was, dus de motor heeft even gedraaid en nu speren we weer met 8 knopen door het water! Wat een avond!
De rotzooi opgeruimd, ed op wacht en ik om 22.00 m'n kooi in. En word ik wakker...rennen naar het toilet.. de spuitpoep! Gisteren hadden we een yellow tuna gevangen, een pracht vis. Nadat ed de vis een slok gin in z'n mik had gegoten, heb ik de rest afgehandeld. Sta ik de vis in de keuken te fileren, schokken nog bepaalde stukken van de tuna na, wat een raar en rot gevoel is dat. De vorige keer was het nog erger dus vandaar nu de gin. Gek hé! De vorige keer had ik precies hetzelfde na de eerste maaltijd...de sp.p. Ed eet hetzelfde en heeft nergens last van. De rest van de vis smul ik ook lekker mee op want de kwaliteit is fantastisch, echt jammie! Ehhh, ik denk dat het m'n geweten is:)
Hoe is dat liedje ook alweer...sailorslife,never a dull moment!
Ik laat ed maar een uurtje langer liggen want die heeft aan de vooravond zo gebuffeld.
Wat een reis eigenlijk....nog nooit zoveel te klussen gehad...hoe lang is die badkuip? De bootlengte of mijn lengte:):):) Ik hoop het laatste maar dat zal wel niet!(br> Onze positie op 12 mrt 0035 N 12 45 689 E 49 09 653. COG 253’ SOG 6,6 en tante volvo is op en af aan het snorren, zeilen omhoog-zeilen omlaag, wind kwam pal van achteren rond de 13 kn ww en heel soms 16.
Even dacht Ed dat er wat met de motor aan de hand was, een schrapend geluid, iets te laag toerental dus tante volvo dacht, ja moet de turbo nu wel aan of niet? ;)
Geen klus vandaag, Ed!
Varen nu net in 'het piraten' gebied. Eén van de grote schepen had z'n zoeklicht aan en dus ook even op ons gericht,wij varen zonder verlichting, een trawling fishingboot, hoorde ik op de vhf door de wachtsman zeggen! Een beetje spanning voel ik wel....arabische geleuter door de vhf dus een taal waar ik geen touwtje aan vast kan knopen en zo’n hard keelgeluid. Net op het moment dat ik m'n hoofd boven het luik uitsteek...hoor ik van zo dichtbij een stem dat ik dacht; oh, jee ze enteren ons schip! Het geluid kwam uit de handhold VHF! M’n hart zat even in m’n keel! Het was ook nog aarde donker want de maan is er nog niet!
Vanavond heerlijk zuurkool gegeten extra uitje en knoflook erin, gekookt aardappeltje,heerlijk!
We zeilen weer sinds 18.00 weliswaar op de yankee want we mogen niet te snel ivm het aanlopen van Dji bouti bij daglicht!!!
Aden voelt niet goed, na alles wat we nu gelezen hebben dus morgen maar een gastenvlaggetje in elkaar flansen,da’s lang geleden ;)
Het is toch altijd wat.....snel,sneller snelst en nu weer slow slower,slowst!
Doen toch dik 5 SOG, halve wind en tussen de 12 en 17 ww. Heerlijk dat de motor uit is!
Ed stond vanmorgen, toen ik bovendeks kwam, de jerrycans te legen want het gaat toch wel hard dat dieselverbruik! Die jerrycans waren in de marina bij de RLYC in Langkawi gevuld.... je voelt het al....smurrie durrie...zoveel troep in de filters dus ed stond letterlijk en figuurlijk stoom te blazen want het was al behoorlijk warm om 07.00! Hij heeft het direct van zich afgeschreven door een 'spreekt voor zich' e-mail naar het managementteam te sturen.
Vandaag was het erg heet dus na 10.00 in de 'shade' en doen we geen r...! We zijn netjes opgevoed ;)
Ik ga nu weer even van het ruisen langs de romp genieten, Boléro 'snort'!
Varen precies middenin de vaarroute dus dat voelt errug safe! Volgens ed: In het engels kanaal zouden we een dikke boete krijgen voor wat wij hier nu aan het doen zijn, zonder verlichting en in het midden van de vaarroute varen! Dat zal dan wennen worden!
Bijna alle spanning is weg alleen ed heeft het nog een beetje ivm halen we het met de diesel want sind een uurtje laat tante volvo haar stemgeluid weer horen.
Alleen savonds en een gedeelte van de nacht hebben we kunnen zeilen, 22kn ww en recht vanachteren, we zijn nu te lui voor de spinnaker te hijsen en ook te moe, dus vlinderen het laatste stuk dan de Golf van Aden door! Ja we zijn allebei best moe. Er kwam een bericht binnen dat 13 nm voor Djibouti ook een 'poging tot enteren' is geweest bij de 2de groep van de Blue Water Rally ....de franse marine was er in no time bij dus ook daar geen zorgen over. Ed had vanmorgen vroeg met twee vissersboten een bijna aanvaring, snel overstag en motor bij en wegwezen, ze zagen er heel arm uit, vertelde hij! Ik ga toch wat verzinnen om een drijvend-etenswarenpakketje te maken alleen nu hoeft dat niet meer. Het geeft mij een rotgevoel om zo te reageren..ja,ja ik weet het..... maar toch...
Wat doen we wanneer we mensen zien zwemmen...een lange lijn aan de dinghy en de mensen mogen er zelf inklimmen, dat is toch nobel, vind je niet?
Op de valreep een vlag gemaakt van een stuk groene handdoek, wit en rood van een ned, vlag en met rodeglitternagellak een ster op het wit gemaakt ennnne met engelse naden ahum! Alle gastenvlaggen a/b voor dit traject, zelfs de afrikaanse en deze niet. Voordat we uit thailand vertrokken, zullen we er eentje voor Djibouti kopen? Neeeee daar gaan we echt niet naar toe. Crea Carla vindt het wel leuk om even zoiets uit niets te creeëren ;).
2007-03-14 UTC +3 Djiboutie tijd 08.30
We zijn er na 1965nm en 11 dgn..voldaan, moe en opgelucht!