Terug
Ed zijn impressie van Djbouti

2007-03-14

Impressie van verblijf Djibouti geschreven door ed:

Woensdag: aankomst Djibouti
Donderdag: chaos
Vrijdag: bijkom dag
Zaterdag: vertrek Massawa/Eritrea 400 mijl

13 februari vertrokken uit Phuket/Thailand via de Maladiven/Male in 4 weken naar Djibouti, redelijk moe en dan denken te kunnen relaxen in Djibouti maar het werd anders zoals je hieronder kunt lezen. Car schrijft het verslag oversteek Malediven naar Aden en het werd Djibouti.

Woensdag:
De wal op met de captain van een Jongert: Columbaio ,het jacht dat bij ons in de buurt was tijdens onze trip door de Golf van Aden.
Je wordt afgezet op een giga haventerrein tussen de kamelen en geiten, die daar gelost en geladen worden en je moet dan maar vinden waar je zoal naar toe zou moeten, immigratie politie douane en haven meester!
Port control gevonden en die melden dat ik eerst naar de politie moest gaan. Twee dikke Somaliërs verkleed als politie gaven me een stempel en een postzegel in ons paspoort en dat zou het zijn wanneer ik maar 2 t-shirts en wat sigaretten zou geven wanneer ik terug kwam om uit te checken.
Terug port control , 3 schreeuwende officials(tegen elkaar) wisten niet echt wat ze met me aanmoesten, zij waren voor de hele grote schepen en waar zou mijn agent dan wel zijn?! Ok ik ben mijn eigen agent en ik vroeg om de zeer nodige diesel voor Boléro want dat was onze prioriteit met nog maar 40 liter in de 1000 liter tank. Eén van de officials leidde me naar een pick-up, die er uit zag als of er van 4 kanten met een jachtgeweer op was geschoten. Het kogelgat in de voorruit was dichtgeplakt. Met z’n 3-en voorin, de chauffeur, ik en mijn nieuw zelf aangeboden ‘agent’! Later bleek dat we ook nog een scooter als begeleiding hadden. Onderweg kwam de agent met het voorstel om 840 liter diesel met jerrycans aan boord te brengen want na verschillende telefonades bleek een truck niet voorhanden te zijn voor maar 840 liter.
Toch wel problematisch 40 jerry cans met elk, 22 liter in onze 3.10meter bijbootje naar Boléro over te brengen. En ik had onze dinghy niet bij me omdat die andere boot me gebracht had.
Ik denk, ik neem 8 x 25 liter dat heb ik dan alvast en zie later wel verder. Onderweg moesten we eerst 8 jerrycans kopen en dan uiteraard de diesel. De stad inrijdend, zag ik plotseling op een kruispunt een grote groep mensen al schreeuwend en gebarend door elkaar rennen. er kwamen er steeds meer bij. Wat bleek: recht voor ons was een coca cola-truck frontaal door een dwars inkomende 4wheel Ford op een boom gezet. Tegen een muur lag een kermende man en de berijder van de coca cola-truck lag vreemd genoeg onder zijn wagen en één zat er nog in, coke all over hem. Een 5 tal politie agenten deden nagenoeg niets en de schreeuwende massa probeerden met electra kabels de truck van de boom lost te krijgen of in ieder geval de berijders te bevrijden. Onze wagen op de 1ste rij werd weggestuurd en zo kwamen wij weg van de chaos.
Verder op jacht naar jerrycans en diesel. Op een small weggetje kwam een ezel met kar de hoek om en zijn begeleider wilde geen ruimte maken om onze auto te laten passeren, hij zei; wanneer ik de ezel naar achter trek dan gaat hij naar voren! Het is een ezel. ok wij terug.
Langs een soort hoofdweg stonden om de 50 meter een groep vrouwen, die allemaal flinke aantallen palmolie 25 liter cans probeerden te verkopen na een beetje onderhandelen, had ik er 8 voor 10 dolar. Nu nog de diesel bij de pomp en is die klus weer geklaard.
Terug naar de haven, die geheel omheind en zwaar bewaakt is, werd ons de toegang geweigerd ivm het op eigen houtje buiten het complex gekochte diesel.
Nu zat ik dus in een zwaar gehavende pickup met 200 liter diesel, een scooter begeleider en 2 andere assistenten en geen dinghy, alleen had ik mijn handhold radio VHF bij me en daarmee kon ik dat andere schip bereiken om me op een zekere plek op te halen.
De oplossing was de ingang van de vissershaven waar we met veel conflicten binnen konden rijden direct hadden we een 10-tal bedelaars en een grote groep zeer vervelende gillende jongens om de auto heen. Allemaal schreeuwen om de jerrycans naar de inmiddels wachtende dinghy te brengen, uiteraard voor een beloning! Gelukkig had de schipper van die andere boot me gevonden en onder veel kabaal sleepten de jongens de jerrycans in de dinghy. Heel fijn! Totdat er een mannetje met badge en VHF uit de menigte brak en zei :Politie en verzocht mij om mee te komen want er was een probleem.
In het kantoor werd mij duidelijk gemaakt dat ik iets had overtreden, illegaal diesel gelost had en of ik maar 1500 dollar wilde betalen!! Mijn nu behulpzame agent zei: dit is crazy en we liepen weg. Buiten vroeg hij voor de moeite 50 dollar, 30 voor de chauffeur en 30 voor de scooter!! (dieven).
Ik gaf hem de helft en was blij dat ik weg kon. Nee dus….bij de dinghy met de diesel wachten nu ongeveer 30 jongens om hun beloning in ontvangst te nemen. Ik kon niet weg zonder te betalen. Ze zaten op de landvast en klommen op de rand van het bootje ,alles redelijk bedreigend .Onder tussen had ik enkele 1 dollar biljetten opgevouwen en diegene, die op het landvast zat er 1 gegeven, hem toen weggeduwd en losgemaakt en proberen weg te varen.Twee pikten dat niet en sprongen a/b, ook zij kregen een opgevouwen biljet en als dolfijnen sprongen ze geheel gekleed overboord, chaos!
Dus met een beetje diesel aan boord en half ingeklaard terug a/b. sMiddags weer de wal op waar ik te horen kreeg dat we 3 dagen mochten blijven en ik gelijk kon uitklaren en betalen bij een dame met een heel lang geel hemd aan.
Je loopt in die haven tussen kamelen, geiten, koeien en op de grond slapende werklui, er word gelost uit schepen van voor de oorlog en een ieder probeert wat aan je te slijten of te verdienen.
sAvond met onze scheepsburen, die me geholpen hebben met het diesel transport, een a/b biertje gedronken en de schipper vertelde mij dat hij de volgende dag een diesel truc had kunnen regelen via via en of ik mee wilde doen voor mijn resterende 700 of zo liter!? Ja, graag natuurlijk.
sAvonds nog snel even naar de agent a/d wal en die vond dat we de volgende dag om 7 uur naar het Total dieselstation moesten. Waarom zo vroeg?

Donderdag:
De volgende morgen om 7 uur gezamenlijk op de kade en met een auto, die zo uit het ravijn leek gevist te zijn, naar het kantoor. Diesel… geen probleem.
Er zou eerst een controleur komen om te kijken of onze tanks leeg waren, of zo??? Daarna zou de dieseltruck om 11 uur op de kade staan. Maar eerst geld; 310.000 djiboutie moneyiets = 1500 euro .Je kon alleen met us dollars betalen, die ik wel had maar de Jongertschipper niet dus…. er moest in de stad gewisseld worden. Weer in die uit het ravijn geviste auto de stad in.In de binnenstad, vieze smalle straatjes smorgens om 9 uur reden we langs straathoeken waar meerdere dames van middelbare leeftijd stonden met grote tassen op hun buik,wat stelde dit voor…..ouwe hoeren? Nee,hoor het bleken allemaal dames te zijn, die op hun buiken hun kantoor meedroegen want ze waren geldwisselaarsters. Onze wagen stopte er bij één en via het raampje werd er onderhandeld over de koers 1000 euro werd gewisseld in lokaal geld voor 200000 dji, te weinig? Ok 25000 erbij, vlotte deal en wij weg. Na de koffie terug naar Total. Bij mij werd door de betalingmeesteres van Total, 1 briefje van 100 en 1 van 50 niet geaccepteerd, ze waren n.l. van 1996 en die zouden vals zijn. Gelukkig had ik andere jaartallen bij me! De andere schipper had bij de straatwissel een vals briefje van 5000 dji ontvangen maar verder kwamen we er wel uit.
Nu snel terug naar de respectievelijke jachten, het anker op en naar de kade waar de tankwagen zou komen. Alles weer via een ‘agent’, deze kende de andere schipper goed.
Boléro zou eerst aan de wal aanmeren en de Jongert (Columbaio) naast ons omdat hij meer diepgang heeft dan Boléro en er stond maar net genoeg water.
Bij de kade daar stond te wachten niet de ‘agent’ en de tankwagen maar de havenmeester, wie dan wel gezegd zou hebben dat wij hier af konden meren? Agent? wie, welke agent? Onze ‘agent’ bleek illegaal te zijn en mocht in het hele havengebied geen zaken doen. Na veel excuses mochten we blijven liggen. Maar toen kwam het volgende probleem, wat veel erger was. Boléro zat aan de grond en het water zou nog 1 meter zakken terwijl de ‘agent’ had gezegd;dit is de laagste waterstand! Toch maar even gecheckt en dubbel gecheckt bij de havenmeester. Niet dus!
Met de aardige havenmeester mee naar kantoor om een nieuw plek te zoeken en hard rennend terug naar de bijna scheef liggende Boléro. Onze buurman met die grote Jongert (35 meter)heeft ons toen van de kade weg moeten trekken. Pfffff net op tijd!
Op de nieuwe kade plek maar afwachten of de betaalde diesel wel zou komen. En ja hoor een flinke tankwagen uit 1930 kwam aanrijden, zonder meter of tel mechanisme en een bovenmaatse slang. De man had ergens 3500 liter(ons totaal)gekocht. Boléro lag als eerste aan de kade en dat wij bij de door ons bestelde 700 liter geheel volle tanks zouden hebben, was dat onze maatstaf voor het vullen, zodat we niet te weinig en niet te veel zouden krijgen ten opzichte van onze buurman.
Inmiddels was Car met twee bemanningsleden van de Jongert naar de fruit/groentemarkt en de beide schippers met een bemanningslid zouden tanken.
Ik was een beetje benauwd voor de snelheid van het uitstromen van de diesel gezien de diameter van de slang (15 cm) en de ½ meter uitloopstuk, die zwaar onder de olie zat(lekker voor ons teakdek, niet dus!)!
Ik had 3 diesel tanks van 220 en 2 jerrycans te vullen. Het werd een totale ramp en chaos, de vulpijp sprong uit mijn tank door te hoge uitloop snelheid het hele dek, de zeilhuik etc onder de diesel en ik zelf stond op een gegeven moment onder een diesel douche omdat door de paniek de afsluiter open schoof, verschrikkelijk. Op bijna hetzelfde moment kwam er een mannetje aan, die zou me wel aanklagen omdat ik de Gulf Van Aden had vervuild met diesel,minstens 1000 euro zou dat gaan kosten. Maar goed dat Car naar de markt was want die had helemaal een hartverzakking gekregen. Anyway alles volgekregen en betaald, het mannetje met 10 dollar afgewimpeld.
De Jongert ging na het dieselen er direct vandoor, de schipper had het helemaal gehad.
Car na haar terugkomst bij kennis gebracht ;-) en terug naar onze anker plaats waar we de hele middag zijn bezig geweest om alles te soppen en in de week te zetten en de zon zal de rest doen. Car wilde me nog een andere kant van Djibouti laten zien, de markt met prachtige Etiopische vrouwen maar ik heb het hier helemaal gehad, weg wezen hier, wat een corrupte zooi!
Vrijdag:
De hele dag gewoon even niets gedaan en bijgekomen van een zeer enerverend verblijf in Djiboutie. sAvonds alle luiken dicht, alarm erop (buren hadden snachts een insluiper gehad maar dat bleek later dat hij alleen maar wilde slapen, weggestuurd toen klom hij maar op een andere boot waar hij ook weer werd weggestuurd en waarna hij weer terug naar de kant zwom),
Zaterdag:,
Weg uit Djiboutie, weg uit het piratengebied en door de Rode Zee naar onze volgende bestemming via Eritrea, een nachtstop in Soedan naar Egypte daar waar de golf van Suez begint.