Terug
Raja Muda Selangor Regatta 2006

2006-18/25

Impressie van de RMSIR 2006 Port Klang – Langkawi/Malaysia 220 mijl

Dit jaar hadden we een bevriend vlaams zeilersechtpaar als crew ab van de Boléro. Dit gaf ons alle vertrouwen om een redelijk goed resultaat te kunnen behalen, ijs en wederdienende.......
Race 1 Port Klang naar Pangkor-80 nm Net buiten de vaargeul van de havenmond van Port Klang, klonk om 13.00 het startschot voor de eerste wedstrijd, een mooie start en wij lagen voorin het wedstrijdveld!
De stroom stond naar buiten en in het aandewindse rak kon Boléro hoog opkruisen daardoor haalden we de één na de andere boot in….dat loopt lekker! Een groot containerschip hielp ons nog een handje…..velen moesten verplicht overstag gaan om dat schip te kunnen ontwijken.
Tijd voor een broodje……..stootte m’n hoofd…… opeens lag patsboem de boot stil terwijl de dieptemeter 11 meter onder de kiel aangaf!
Wat was er gebeurd…..net voordat we een slag naar buiten zouden maken…..iets teveel doorgezet……één vlaggetje over het hoofd gezien…… boeien ertussen……tweede vlaggetje wel gezien….en dan lig je stil! Ze kon geen kant meer op, het roer reageerde nergens op en zat muurvast.
Het water in een riviermond is niet echt uitnodigend om er spontaan in te springen - gisteren dreef er in de marina nog een dood kalf voorbij - maarrrrrr er is een oproepbaar commissieschip met een duiker ab in de buurt, die accute hulp kan verlenen...via de VHF opgeroepen ...geen antwoord...een relay....geen reaktie!
Met een 1,2,3 in godsnaam sprong Ed overboord en wat zat er tussen het roer en de kiel...een boom aan de boeienlijnen en een lijn in de schroef..... een beetje trekken en sjorren..de boot was weer vrij.
De achterstand inlopen werd heel moeilijk...de wind kakte eruit.
Gelukkig pikte de wind een paar uur later weer op en liepen we het wedstrijdveld weer in maar we hadden er wel een beetje de pest in dat we in het begin niet allerter waren geweest....staken en vlaggetjes proberen we altijd te vemijden...en geen boot was er in de buurt...........
Tijdens de ochtendkrieken zeilden we, na nog best een spannende tack, de finishlijn over. Boot snel opgeruimd en de belgische fles bier kon ontkrukt worden!
Het feest savonds was op het eiland Pulau Pangkor Laut net als vorige jaar, net zoveel gespetter maar daar waren ze nu op voorbereiding en wat belangrijk was...wij hebben natuurlijk weer ons eigen feestje gemaakt!

Race 2 Pangkor naar Penang-70 nm De tweede wedstrijd startte om 13.00 en weer hadden we, zelfs onder spinaker, een goede start. En weer liepen we goed op onze directe tegenstanders uit.....totdat de wind er helemaal uitkakte en ze ons weer inliepen totdat het hele wedstrijd echt stil lag. Innmiddels hadden wij het anker laten vallen zodat we door de stroom niet teruggezet konden worden en dat hielp...menig ander boot drifte terug!
Gelukkig weten we uit ervaring dat savonds de wind meestal weer oppikt en dat gebeurde dit keer ook....het werd een spannende finish net voor Penang en op de valreep liepen we onze voornaamste tegenstander nog net voorbij.
Voordat we in de marina aankwamen moesten we onder een hoge burg door...de allereerste keer sta je doodsangsten uit...halen we het wel, halen we het niet. ...ook dit keer leken we de brug te raken...niet dus terwijl onze mast 28 meter hoog is. Ra,ra hoe hoog is de brug
Inmiddels was het al licht toen we de marina binnenvaarden en werden we naar een box gedirigeerd waarvan we al wisten dat we vast zouden lopen..en zo geschiedde.
Gelukkig is de bodem zacht en even later gleden we weer achteruit ...op naar een andere box die wel onze diepte had.
Een aanleg belgisch biertje genomen en heerlijk, in de airco, onze kooi in.....we sliepen een gat in de dag.
Aan het einde van de middag is er altijd, op het plein van de marina, een ritshawrace. Ook dit jaar hielden we dat voor gezien. Met ons vieren de boot tijdens een wedstrijd bemannen is al heftig genoeg.
sAvonds lekker met z’n allen in één van de nightmarkets heerlijk gegeten. Een nightmarket is een markt met allemaal stalletjes waar je de heerlijkste gerechten kunt eten-jammie! ' In Europa of de USA zou zo'n restaurant nooit door de 'health inspection' komen en wat een gemis…..

Tussen het vaste land van Maleisië en Penang werdende volgende dag de olympische baan zeilwedstrijden gehouden, die hebben we aan ons voorbij laten gaan.

Onze gasten vonden het heerlijk om het eiland te gaan verkennen. Ed ging op bezoek bij zijn gifmenger, een man van 80 jaar, die een speciaal mengsel heeft gebrouwen dat door de antifoulling wordt vermengd wat de aangroei van de boot niet bevorderd.
En ik heb in de namiddag genoten van een wandeling door Georg Town. De levendige Indiase buurt met de muziekwinkeltjes, moneychangers op elke hoek en heerlijk ruikende werkplaatsjes met antieke molens waar de meest fantastische curry poeders worden gemalen. Voor je het weet zit je ineens in de Chinese wijk en liep ik een prachtig gerestaureerd oud pand binnen met hoge plafonds en gedeeltelijk open binnenplaats. Vroeger waren dit woonhuizen van rijke Chinese handelaren en nu zit er een heel smaakvol ingericht restaurant. De mensen zijn zo vriendelijk. Iedereen groet je en heeft tijd voor een praatje en vindt dat ook leuk. Daar geniet ik echt van. Wat dat betreft heb ik mijn hart toch aardig verpand aan Azië! En natuurlijk leuke kledingwinkeltjes ontdekt daar weet onze vlaamse gaste nu alles van……heerlijk om iemand anders in verschillende leuke outfits te kleden….zij genoot ervan en ik ook..…met zakken vol kwamen we in de marina terug, waar op de Boléro een zeer gevarieerde en smaakvolle modeshow gegeven werd, onder goedkeurende blikken van Ed en onze vlaamse vriend!
In het Eastern Oriental hotel werden de prijzen weer uitgereikt en was het buffet weer overheerlijk....een schitterende ambiance! Eh...Boléro viel net niet in de prijzen!

Race 3 Penang naar Langkawi-70 nm De derde dag weer om 13.00 de start...we lagen zo mooi...een slag naar het eiland gemaakt....en toen lagen we stil......de meeste schepen hadden een slag naar het vaste land gemaakt en hadden iets meer wind. Nadat we een poosje ge...... hadden. kregen wij wind en de anderen kwamen in een windstilte terecht.
Tot aan Langkawi hebben we een aandewinds rak gehad dus echt Boléro zeilen! Het blijft een heerlijk gevoel om schepen voorbij te lopen...op rating verliezen we maar dat mag de overwinningsroes op dat moment niet drukken! 
Met een zeer voldaan gevoel liepen we de bar van de marina in.....altijd heel gezellig op dat tijdstip van de nacht (1500 uur) want iedereen druppelt daar naar binnen en de hamburgers vliegen over de toonbank. Nadat alle sterke verhalen uitgewisseld waren, zijn wij heerlijk onze kooi ingedoken.
Tijdens de rustdag hebben we met onze gasten het eiland verkent, die genoten van de diversiteit van dit schitterend eiland.
Aan de zaterdag wedstrijd in de grote baai voor Kuah hebben we wel meegedaan met behulp van onze gasten van vorig jaar, een spannende wedstrijd waarin we lekker gezeild hebben en niet echt slecht lagen maar ....door de hoge rating niet in de prijzen!
De Raja Muda Selangor Regatta 2006 werd met een heerlijk buffet en een gezellig feest, waar de voetjes uitgebreid van de vloer gingen, afgesloten.
Het blijft voor ons een toppertje onder alle regattas die wij in dit gebied gezeild hebben.
p.s.Onze gasten hebben op het prikbord hun impressie van de rmsir 2006 weergegeven