Terug
King's Cup 2005 vanaf de zijlijn

06-01-2006

King’s Cup vanaf de zijlijn
Jammer genoeg hadden we niet genoeg bemanning aan boord van Boléro kunnen krijgen om de King’s Cup te zeilen en waren we genoodzaakt de wedstrijden vanaf de zijlijn te bekijken.
Een vloot van 85 schepen uit Singapore, Maleisië, Hong Kong. Indonesië, Philippijnen, Australië, Nieuw Zeeland, Engeland, Italie, Thailand en zelfs één team uit Nederland, die een catamaran gehuurd hadden. Of ze succesvol zijn geweest, weten we niet want we hebben ze op het laatste feestje niet meer gezien!
Alle schepen lagen in de baai achter hun anker voor het Kata Beach Resort, één van de hoofdsponsors van de 19de King’s Cup.

Zaterdag, 3 december, was de laatste mogelijkheid om voor de regatta in te schrijven, niet voor Boléro!
Zondag, 4 december, de skippers briefing en een trainingswedstrijd voor de schepen waarvan hun bemanning nog niet echt op elkaar ingespeeld zijn.
Openingsceremonie en feest in het Kata Beach Resort. Een speciaal afgevaardigde van de koning memoreerde de vele duizenden mensen, die tijdens de tsunami, enige weken na de vorige King’s Cup, omgekomen zijn. Er werd stilte inacht genomen en een paar vuurpijlen afgestoken om de achtergebleven geesten alsnog ‘een goede reis’ toe te wensen.
Het comité voelt het als hun plicht om de locale bevolking te helpen om de catastrophe van vorig jaar weer bovenop te komen. Ze waren erg blij dat er zoveel schepen waren teruggekomen en met meer deelnemers.
De speeches werden met luid applaus ontvangen waarna het schitterende buffet werd aangesneden en de bordjes rijkelijk gevuld werden met de daar bijbehorende biertjes of wijntjes. De band speelden bijna de sterren van de hemel en het overvloedige eten werd tijdens het dansen weer heerlijk verteerd! Rond 23.00 nokten iedereen weer af want morgen begint de echte race!
Maandag was het erg licht weer, uitstel, uitstel en uiteindelijk begon het een beetje te waaien en kon er gezeild worden.
Die dag was de koning van Thailand jarig en daar werd uitgebreid bij stil gestaan. Overal in Thailand hingen foto’s van de koning, omringd met goudkleurige slingers en heel veel bloemen. Wij kregen allemaal een kaars in onze hand gedrukt, lichten uit – kaarsjes aan - en wij probeerden met de thaien mee te zingen wat in een giechelpartij uitmonden. Een heel speciaal sfeertje. Het eten en de wijnen waren weer voortreffelijk!
Dinsdag ging Ed mee op de Lady M, een classic jacht (28 meter). Bijna niet vooruit te branden maar had ze gang dan liep ze ook echt. Die dag werd ze eerste en Ed heeft in ieder geval de bemanning leren spinnakeren!
De prijsuitreiking vond plaats in de nieuwe Royal Phuket Marina, een spiksplinternieuwe marina aan de oostkust van Phuket waar je ook een leuk appartement vanaf 200.000 euro kunt kopen, voor een penthouse een beetje veel meer!
Onze vrienden van de Ciris werden met een flesje water en een opgerold gastendoekje ontvangen toen zij met motorpech (kapotte keerkoppeling) daar naar binnen werden gesleept en vielen met hun neus in een leuk feestje.
En het werd een heel leuk feestje! Ja, na weer een heerlijk buffet en een schitterende licht- en dansvoorstelling, werd het echt feest! De springfonteinen riepen het kindgevoel bij velen op en eerst schoorvoetend om de stralen te ontlopen, renden jong en oud al heel snel door de stralen, dames werden opgetild en boven een straal gehouden. Pret alom! Een heerlijk ’stout’ gevoel!
Bij ons in de bus werd het feestje nog even voortgezet. Een schot zong uit volle borst een ‘striptease’lied en natuurlijk gingen de eerste laagjes spontaan uit. Voordat het laatste laagje aan de beurt was, arriveerde de bus bij het eindpunt! Wat een avond!
Woensdag, een lekkere bries en het zou voor de meeste schippers een heerlijke zeildag worden. Alleen voor Eveline, de klassieker uit 1911, de lieveling van iedere Asia-regatta, werd bij de eerste boei, ge- t-boned door Lady M, 90 ton! Gelukkig geen gewonden maar de schrik zat er nog helemaal in toen David, de eigenaar bij ons aan boord kwam om z’n verhaal te doen. Zij waren fout geweest, geen voorrang gegeven, te laat gereageerd, de boot stuurt zeer traag dat Ed al gemerkt toen hij een dag ervoor a/b was. Voor 30.000 dollar schade.
Het feestje was beduidend minder uitbundig dan de avond ervoor! Het eten was weer voortreffelijk en in een ander Kataresort.
Donderdag - lay-day en velen, waar onder wij ook, gingen naar de Phuketboatshow. Voor ons Europeanen erg kleinschalig maar voor de lokalen, een groot festijn. Een paar rode CROCS gekocht! Het model is afgekeken van onze klomp en de Birkenstockklomp. Lekker luchtig, overal gaten, heel licht en ze lopen ……super! Het is soms wel lachen want soms zie je mensen naar je voeten kijken dan naar zichzelf en grinneken want dan zijn het de blauwe of beige broertjes of zusjes!
Vrijdag zowel zaterdag werden het echte race dagen, een heerlijk windje! En in ‘no time’ waren de boten weer terug op de ankerplaats om zich voor te bereiden op het afsluitingsfeest. Ook dat was weer fantastisch! Het eten en de wijnen waren weer voortreffelijk Twee super bands, één uit Ierland en de andere uit Zambia. Het swingde de pan uit. Om 23.00 werd schitterend vuurwerk afgestoken en met de kreet: See you in 2006, doofde het vuur!
Chapeau voor de organisatie en de sponsors. Uitstekende overvloedige buffetten, heerlijke wijnen, biertjes en softdrinks, gratis nou ja bijna gratis, vijf dagen - 80 euro per persoon en op toplokaties. Wat wij erg aantrekkelijk vonden de kleinschaligheid, 85 boten en ongeveer 1000 man/vrouw. Een prima sfeertje!

Hoe voelde het voor jullie zo aan de zijlijn? Eén keer en niet meer! Het kriebelt teveel om zelf mee te zeilen en soms best met een jaloers gevoel, de boten zo uit te zien varen!

En voel jij er wat voor om de europeese winter te onderbreken, schrijf je dan met een team van 10 tot 12 man/vrouw of individueel voor de King’s Cup 2006 in!
Boléro is beschikbaar!